WE asta am facut o excursie pana in Bistrita cu treburi. Am facut cam 700km total, din care vreo 50km prin oras (in 3 zile). Am tras niste concluzii interesante:
1. Drumul prin pasul Tihuta, intre Gura humorului si Bistrita (incusiv Vatra dornei) este fenomenal!!! Mai au inca de lucrat la el, sunt multe zone cu semafoare ca se circula pe un singur sens dar aceste zone sunt scurte (5-10m). In rest drumul e ca-n palma si lat de incap 4 tiruri "umar la umar". O minune. A zburdat E38ul cu o placere nebuna! La coborari am descoperit si deliciile modului M de la steptronic.
2. Soferii sunt altfel. Mai calmi. Mai politicosi. Au o suta de milioane de giratorii in oraselul ala, chiar si la strazi microscopice (erau doua in care imi era imposibil sa virez stanga fara sa urc cu roata din spate pe bordura aia mica centrala sau cu aia din fata pe bordura periferica

) De doua ori am "ratat" prioritatea de giratorii, ca eram atent la altceva, si masinile care treceau in momentul ala au oprit ca sa ma evite. Atat. Au vazut ca sunt de IS. N-au fost insa faruri, claxoane, injuraturi, "un-te bagi bai boule?" si alte astea ... Pur si simplu au oprit prudenti. Nu-mi venea sa cred. Parca eram undeva, intr-un orasel din DE sau macar HU.
Nu va zic ce s-ar fi intamplat in Iasi la fazele astea, cum ar fi accelerat si s-ar fi bagat in fata mea aia numai ca aveau ei prioritate, asa... Iar in Bucuresti la fel.
3. Pietonii sunt altfel. Stau si asteapta pana trec toate masinile, si abia apoi incep traversarea (pe trecere). De obicei insa, prima masina care este prin zona opreste. Pietonii travesereaza alert. Nu dorm pe strada ca in Iasi, nu se arunca pe trecere privind sfidatori in ochii soferului care scoate zeama din frane. In Bistrita pietonii trec rapid, masinile asteapta cuminti... Iarasi incredibil.
In orasu' asta se pare ca nu se enerveaza nimeni.
Eu am fost de multe ori prin Cluj, Tg Mures, Brasov, Sibiu, etc., parca si acolo oamenii sunt altfel decat la Iasi, dar nu ca in Bistrita. Orasu' asta pare muuuuuult mai la vest decat orice oras din RO... Mi-a placut mult de tot!
Sa va mai zic un singur lucru: cum sa da o amenda. Niste pusti lasasera Opelul intr-o intersectie mai aglomerata pe un colt, incurcand putin traficul. A aparut un politist si a inceput sa dirijeze. LA un moment dat au aparut si pustii. Politistul l-a intrebat pe sofer:
- De ce-ai parcat acolo?
Soferul: - Ma grabeam si n-am avut alt loc.
Politistul: - Sa astepti, sa nu pleci, da?
Soferul: - Bine.
Dupa ce a terminat de dirijat masinile in intersectie si totul s-a golit (fusese doar un moment mai aglomerat), politistul s-a dus linistit la pusti, a scos carnetul si a inceput sa srie p.v.-ul
Ce parere aveti?
P.S. In Bistrita oamenii beau la fel de mult, tiganii put la fel de tare si sunt de 5 ori mai multe Hummere H2 decat in Iasi.
Deci exista o speranta pentru tara asta totusi....