N-are nici o legatura cu uzura motorului ce grad de vascozitate la temperaturi ambientale extreme are uleiul pe care il pui in el.
Pentru motor si producatorul masinii, important pt vascozitatea "standard" este indicele SAE (API) A5, B3, LL01, LL04, etc...
cifrele cele magice yWx se aleg in functie de:
y in functie de temperatura cea mai joasa pe care o va suporta masina iarna (sau daca ai congelator in loc de garaj)
x in functie de regimul de temperaturi/turatii pe care il va suporta motorul (racer, om normal, etc..)
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil#Multi-gradeDaca am locui in Siberia, Alaska, as intelege sa punem in motoare 0W-x
Pentru temperaturi de -25 de grade celsius e potrivit 10W
Pacat ca nu dati atat de multa importanta uleiului si va luati dupa sfatul oricui (inclusiv al meu). Eu va sfatuiesc sa cititi, sa fiti cu sufletul impacat ca ati pus in motor ceva ce ati inteles ca e bun pt motor, sau macar ceva ce nu face rau.
Si inca o chestie: cu cat cele 2 cifre y si x din notatia yWx sunt foarte indepartate (normal inseamna ca ala e un ulei multi-grad care are aceeasi vascozitate SAE si la -35 de grade, si la 100 de grade - deci e un ulei minunat, all-in-one, 3-in-1, etc), uleiul respectiv contine foarte multi polimeri care il ajuta sa-si pastreze acea vascozitate la temperaturi atat de diferite. Un mic secret: polimerii nu ung. Si cu cat sunt mai multi, cu atat ungerea e mai proasta. Dar e un ulei bun pt oamenii lenesi care au ierni de -35 si veri de 50, si vor sa mearga cu acelasi ulei in motor vara/iarna.