Daca tu ai verde la semafor si esti cu masina, prima data incetinesti si te asiguri ca nu trece vreun pieton tampit strada sau ii dai talpa?
Da, daca vad ca refugiu de tramvai, zebra, statie de autobuz, etc. Sunt multi care trec aiura si prefer sa nu le calc.
Sau est adeptul ideii de a sta de "tz" ori la acelasi semafor?
Nu, dar observ ca stau foarte des ca cel care ar trebui prima la verde a adormit, a avansat prea mult ca sa nu vede ca e verde sau face vreo manevra nepermis si toti stau dupa el/ea. O plecare normala de la semafor fara talpi dar cu responsabilitate nu ingeuneaza trafic.
In plus, foarte des observ ca cand se face verde, oameni las spatii foarte mare intre masini pentru ca incep sa pun masina in viteze cand cel din fata lui deja e plecat. In occident se invate sa accelereaza cu toti odata ca sa trec mai multi pe verde.
Indiferent ca era refugiu de pietoni sau nu... Stii faza cu a nu vedea padurea de copaci? Refugiul pt pietoni e o chestie care de fapt nu ar trebui sa schimbe cu nimic situatia: ala cu masina avea verde si a mers spre intersectie. Pietonul a traversat pe rosu.
De ce, din cauza refugiului, soferul e vinovat?
Nu este vinovat dar a putut evita accident. Pentru ca a mers unde nu avea voie, pietoni nu iau in calcul aparenta de masina care si mai e in graba. Soferul asa a marit sanse de un accident tragic, care a si intamplat. Nu cred ca eu pot sa traiesc cu idea ca am omorat pe un pieteon pentru ca aveam prioritate. Tot m-as trezi noapte cu gandire daca nu am putut avita.
Asadar, revin: Soferul sa suporte consecintele faptului ca nu a respectat marcajul rutier si a ocolit refugiul pe partea stanga. Pietonul sa suporte consecintele faptului ca a traversat pe culoarea rosie a semaforului.
Cred ca e clar ca pieton plateste prea mult in caz asta.
Daca era o groapa in loc de refugiu si sa zicem ca a trebuit sa ocoleasca groapa trecand pe contrasens. A trecut peste linia dubla continua, da?
Nu ai voie se treci pe linia continua. Si inca odata, daca faci, ai si tu grija ca te afli cu masina intro situatia deosebita. E ca cum mergi cu spate, treb se te feresti.
In rest ramane la fel. Era intersectie, masina avea verde si pietonii rosu. Un pieton traverseaza strada pe rosu si io il lovesc. Eu sunt vinovat fiindca am ocolit groapa prin stanga?
Cred ca am motivat destul ce cred eu, adica pe langa lege scrisa, ai o responsabilitate de a minimaliza risc la accidente. Dupa cum avea masina aflat in accident parbriz infundat conclud ca impact a fost destul de violent, deci nu avea o viteza chiar mica. Cea ce nu e corect in situatia respectiva.
Edit: Nu traversa calea ferata cand bariera e jos. Nici pe jos, nici cu bicicleta sau scooterul, nici cu caruciorul de la mall, nici cu trotineta. Cu nimic.
Bariera e jos pt toata lumea, indiferent ca esti calare, cu caruta, masina, etc.
Daca bariera e jos, NU se trece. Daca la pietoni e rosu la semafor, Nu se trece, indiferent ca eu ocolesc refugiul pe dreapta sau pe stanga.
Si daca ai linie continua si semne rutiere care iti obliga o directie de circulatia se respecteaza si pe asta. Chiar daca te grabesti la munca.