Help - Search - Members - Calendar
Full Version: 1989 - inainte si dupa !
BMWZone > DIVERSE > Off-topic
Pages: 1, 2
ionusunt
QUOTE (Zom @ Oct 2 2009, 09:56 AM) *
hai sa va povestesc eu cateva lucruri traite.

am destul de multi ani peste 20 ca sa imi amintesc foarte bine cum mergeam la scoala si la liceu si stateam cu paltoanele pe noi si ne chinuiam sa scriem cu manusi in maini. aveti idee cam cum eram dupa 5-6 ore de stat in banca, iarna, cu temperaturi inauntru egale cu cele de afara ? doar ca atunci chiar invatam.
parintii mei au fost si sunt din categoria oamenilor considerati fraieri. adica isi vedeau de munca, nu stiau sa se descurce la magazin, sa faca rost de mancare pe sub mana. asa ca macaroanele cu branza erau de baza. si tacamurile de pui.
inainte de craciun se aduceau la alimentara portocale. sau ciocolata. sau pui. venea un camion la singura alimentara dintr-un cartier cu vreo 20 de blocuri mari, cu foarte-foarte multe apartamente. cand camionul ajungea la alimentara, sa descarce, era deja urmat de o mare de oameni. ma treceau fiorii cand o auzeam pe bunica-mea strigandu-ne pe mine si pe frate-meu sa ne echipam rapid si sa fugim la coada. nu stiam ce e in camion pana nu incepeau sa descarce, dar tot cartierul era la o coada de forma unei gramezi. se vindea in spatele alimentarii, printr-o ferestruica taiata in usa metalica bine ferecata. stateam ore intregi cu speranta ca "vom prinde" si noi ce se dadea acolo. de multe ori plecam cu nimic. si oricum, se dadea cu portia. un kil de portocale/o ciocolata/un pui.

inghesuiala aia in care erai strivit la propriu mi-a ramas in minte. de asta nu suport mijloacele de transport in comun. de asta nu imi place sa merg in mall-uri. ma ia ameteala. cica se cheama agorafobie (opusul claustrofobiei).

ce sa va mai spun ? cat de mult mi-am dorit o rochita de catifea pentru banchetul de la sfarsitul clasei a 8-a ? mi-a dat bunica bani sa imi iau catifea. nu am gasit.

nu gaseai nimic daca nu stiai pe cineva care sa stie pe cineva... si atunci oricum iti era teama sa nu se afle de unde ai facut rost.

femeile faceau chiuretaje in locuri greu de imaginat, cu spaima imensa de a nu se afla. "operatiile" nu le faceau medici, pentru ca ar fi riscat prea mult. singura metoda de contraceptie era abstinenta. restul, faceau copii. cu ghiotura.

ah, si mai frivol, asa, sapunul cheia care mirosea a sapun de rufe era de baza. cand caseai sapun cu aroma de mar verde erai tare! nu mai suport aroma de mar verde. singurul sampon era cel cu urzica. deodorant farmec total ineficient (solutia de bicarbonat cu spirt era de baza daca nu voiai sa puti)

mama si ce smechere erau tricourile chinezesti care se deformau dupa 2 spalari! si pantofii chinezesti de panza, cu talpa de paie de orez. nu aveau nici o forma, dar erau in toate culorile!

daaa, era minunat pe vremea lui ceausescu! cei care cred asta si nu au trait-o nu ar rezista nici o luna, credeti-ma.

trebuia sa fii smecher rau ca sa o duci bine pe vremurile alea, dar erai in permanenta paralizat de frica, oricat de smecher ai fi fost.

a, au fost si ai mei intr-o excursie in rdg. au dat cu subsemnatu' la greu si inainte sa plece si dupa ce s-au intors. au adus o sticla de pespsi. a fost foarte bun.

deci ca sa o duci bine tot smecher de tot trebuia sa fii ... unde incercam eu sa ajung ..aceiasi mentalitate ca si acum. daca nu esti mancat.doar gasesti de cumparat multe.degeaba oricum. atunci degeaba aveai bani banuiesc.

hai cu ceausescu !!

tomado e28 owner
Defapt atunci s-a si format mentalitatea romaneasca de care ne plangem azi...
De Antonescu stiam... MARE om... Si-a comandat singur executia. Respect.
Nu avem cum sa ne dam seama cum era in comunism daca nu am trait atunci. Dar persoane in care am foarte mare incredere mi-au zis ca a fost rau... Si mi-am insusit ideea. Cu ce ii incanta pe oamenii care traiau cum e foarte bine descris mai sus faptul ca tara nu avea datorii si se facea Casa Poporului?
batz
eu cred k ii durea fix in spitzer smile.gif)
Zom
ionusunt, n-ai inteles nimic. adica din ce am scris acolo tu ai inteles ca imi lipsesc vremurile alea?!!! OMFG !

nu au cum sa lipseasca vremurile alea nici macar celor care erau smecheri. cu cat erai mai smecher, cu atat era frica mai mare. smecherii de atunci s-au bucurat dupa 89, cand nu au mai avut de ce sa se teama.

oricat de rau ar fi acum, este mai bine. a, ca suntem un popor de retarzi social si emotional, asta e cu totul alta discutie.

comparatiile nu au baza reala. discutiile astea cu "era mai bine atunci sau acum" sunt sterile si lipsite de sens. orice discutie privind ce s-a intamplat ieri, acum o luna, sau acum un an, este lipsita de sens.

singura discutie care ar avea rost ar fi despre "ce voi face maine". si asta trebuie sa fie o discutie a fiecaruia cu el insusi. nu exista "ce sa facem", adica noi, mai multi. fiecare e pe barba lui, indiferent ce spune.
INTERCEPTOR
zom sa fim seriosi eu ma trezeam la 5 dimineata si coboram jos sa i au un kg de ulei lapte faina sau etc
la fiecare 3 zile eram jos cu batranii si stateam la sana lapte si iaurt cand veenau puii si etc erm la aceasi coada
nu numai tu ai avut prob asta .toti am avut o ps aveam cred vreo cativa ani pe vremea aia 7 8 9 10 etc
insa parca in saracia aia eram fericit.acum ma doare in c** ca curge laptele si mierea pe strada cadn noi am devenit o societate infecta.ma doare in c** de democratia lor.nu vreau cand merg pe strada sa ma uit in stg si n dreapta sa nu ma omoare vre un tigan drogat.sa ma rog sa vad politie dar nu de aia care sa fie prieteni cu ei.nu vreau sa stea romanu cu gandul ca daca pleaca in vacanta gaseste casa goala.mi se rupe de aia destepti care si au facut afaceri bravo lor sunt maxim 1 mil in toata tara.restul sunt vai si amar de ei
se pare ca tu nu stii unde traiesti
uita te la televizor dupa 20 de ani de fericire a unori cad scolile pe copii ,ingheata in clase in 2009 mor asfixiati de la soba din casa sau din clasa.merg cate 5 9 km pe jos la scoala .le cade casa pe ei si cand vad o coicolata sau inghetata li se face rau

paranteaza anu trecut un prieten a fost la tara nu stiu unde dracu in moldova prin sate uitate de astia din bucuresti
si acolo era pe ulita aia care nu avea nici lumina noaptea .la singurul magazin din sat a oprit si a luat apa cioclata pt gagica sa si lui corn si inghetata.statea pe ulita mai incolo langa masina.sa si manance omu inghetata.si imi spunea ca venea spre el o fetita..cu adidasi rupti si haine murdare <ma infioara numai imaginea asta in 2008 asa ceva >
i a zis fata saru mana nenea;ce mananci acolo?asta i a raspuns razand inghetata.i a l a intrebat ce e aia? mie acum sincer imi lacrimeaza ochii .........(si praful si pulberea sa se aleaga de toti care ne au adus aici,ma simt groaznic imi e rau .urasc romani) asta mirat a intrebat o nu ai mancat niciodata?ea razand nu.ca nu am intrat niciodata in magazin si mami ocoleste cand venim pe strada.zice ca nu e nimic bun acolo .i a dat o pe a lui a intrat in magazin si i a cumparat jumate de magazin cu de toate.si nu stu cate inghetate.mi se strange inima.ma doare sufletul futui tara masi si binele care l vedeti voi pt voi .
in fine a luat o pe gagica sa.care e buna rau a dreacu ,si sau dus acasa la aia mica......ce sa vezi casa vai morti ei cum era si de asteptat ,inca 2 copii 2 baietei nici unu mai mare de 8 ani.la scoala...aman2 asta mica urma za se duca in toamna.saraci lipiti .fara tata si mama care muncea prin sat la unu si la aaltul pe te miri ce.le a lasat si cateva milioane si mi spune ca ar fi vrut sa planga da i era rusine sa nu rada gagica sa de el.s a dus acasa seara si cica si a tras plapuma in cap si dorea sa nu fi facut niciodata drumul acela.
ca fata asta sunt mii de copii.asa cum ai fost si tu si eu si inca alte mii
deci zom si gaska care v a place romania di democratia si crede ti ca este bine....uita ti va mai departe de voi .uitati va in jur.....si va ve ti revedea copilaria trista in ochii altor copi.eu unu nu ma bucur deloc ca am 6 bmw uri ca mananc cand am chef toblerone si mi iau inghetata mars sau best .ma doare in c** ca am numai adidasi de firmaca am parfumuri de firma sau ca am calculator si jante de 19 .ma p pe ele .cand ies din oras si ma duc pe la dracu sa ma i a prin sate.si vad ce e acolo ma scarbesc de mine si de restul tari .ne multumim cu binele personal si stam la tv si la calculator cu gandul ca maine va trebui sa mai cumpar ceva la masina sau sa mai fac un cacat
nu e vina noastra.ca sigur si tu zom si eu si altii de pe forum si alti romani ar vrea binele restului de romani din tara

ma gandesc sa intru intr un prtid si sa incep campanii agresive pe tema astasi pe proiecte cu fonduri europene.si am sa o fac ma voi gandi bine.daca nu voi izbuti voi muri impacat cu gandul ca macar am incercat

una peste alta zom era sa uit.eu aveam adidasi de la clujeana sau rosprint ceva de genul
imi lua mamaie cand lua pensia dar numai dupa ce cei care i purtam se rupeau de tot si imi iesea piciorul prin talpa.cand luam penibili bascheti chinezesti aia noi...imi era mila sa merg cu ai si ai spalam zilnic.deci nu are rost sa ne plangem ca a fost rau a fost pt toti.acum e doar pt mai putini .dar ne este noua bine si am uitat de ei

ps si acum am perechea de bocanci de prin 1990 care mi am luat o de ziua mea.in rest iernile in cizme de la vecini si adidasi.imi aduc aminte ca era asa tocita talpa si a ajuns la cuie si mergand in continuare cuiele au fost impinse de asfalt inauntru unde e piciorul.cateva saptamani am mai pus cartoane bucati de tabla sub talpica dar nu a mai putut prelungi agonia.mi am facut intr o zi calcaiul praf de la alea mi a dat sangele si i am aruncat in camara.dar cat au mai mers bocancii aia
la astia de 20 25 de ani nu am pretentii.ei traisc din auzite dinpovestite.unii s au trezit direct in bentley sau se nasc prin tari straine
insa romani nostri inca sunt amarati si traiesc ca pe timpuri

asa ca in p mea de tara ..merita sa iomoram pe toti .nici unu nu merita sa scape.de la iliescu pana acum toti executat

si ca sa revin dupa revolutie la 1 2 ani au inceput tigani sa ne bata si sa ne jefuiasca.nu e cazul sa povestesc c epateam la scoala daca nu dadeam sandwichul de acasa si daca nu saream sa vada aala daca am monezi pe mine.daca aveam trebuia sa i dau .daca refuzam luam bataie.ca erau mereu cate 3 4 5.pana cand am prins curaj in a 7 a si am batut rau 2 dintr e ei
au venit mai multi m au tabacit si dupa cateva zile am zis ca mai binemor decat sa fiu calcat in picioare.am mai prins 2 i am batut mar si de atunci cand ma vedeau ma ocoleau insa partea frumoasa e ca restul romanilor nu se bagau fugeau din clasa sau cand ma mai bateam cu ei se uitau pe geam.romani nesimtiti lasi si egoisti.huoooo specia curului

sper ca nu s a su[arat cineva pe mine prin ce spun.aici imi mai descarc si eu supararea.iar l am vazut pe cretinu la tv sau cretini..[t ei totul e simplu.e mecanic.noi ce patim ce suferim,,nu conteaza.zicea boc ca nu i criza asa mare la noi.si nenprpcitul ala de parlament impreuna cu psd ,ca noua inca ne e bine.in 10 luni de zile nu au scos o lege importanta in tara asta.in fine niste infecti ,scursuri umane.nu meritau s amoara atatia romani de sute de ani ca sa ajunga nenorociti astia sa ne ingroape de zii

Zom
pai, interceptor, nu am zis ca era greu doar pentru mine. evident ca era pentru toti. tu zici ca erai fericit. erai copil, nu fericit. crezi ca parintii nostri erau fericiti ? poate, cine stie ? ai mei nu erau.

crezi ca acum 20 de ani erau scoli superbe in toate catunele? si o fi fost si electricitate si au desfiintat-o... crezi ca nu mureau oameni intoxicati cu fum din soba ?

si obiceiul de a face copii aiurea, cand nu ai cu ce ii creste cum se cheama ? si de unde crezi ca vine ? daca in anii aia de comunism nu ar fi fost comunism, poate invatau romanii sa fie altfel. un pic altfel, macar, poate ar fi fost o idee mai educati. nu stiu. poate da, poate nu.

oricum, fiecare are dreptul la propria opinie si la propriile sentimente. ce am vrut cu postul ala lung a fost sa povestesc copiilor care abia se nasteau acum 20 de ani si care spun ca era bine inainte de 89, cam cum era sa fii copil atunci.

eu personal prefer sa nu am bani dar sa am de unde alege, decat invers.

iar cine vrea sa traiasca in liniste si fara stresuri, in romania, poate vinde oricand tot ce are in bucuresti, sa-si ia o bucata de pamant intr-un catun uitat de lume, sa isi creasca acolo mancarea si sa isi inchipuie ca traieste in paradis.
INTERCEPTOR
catunul ala chiar e paradis.zic si eu.da nu cred ca a meritat sa moara unchimiu si altii mii de oameni .la cea fost aia in 89 ca sa avem acum de unde alege 10 sortimente de masini si 20 de ciocolata.si cu restul sa fim LA FEL CA PE TIMPURI. sau poat echiar mai rau.spitalele s praf mare parte din medici se uita la tine chioras.alti te trateaza din placere si cu inima deschisa.cei care stau dupa spagi si or mereu ceva,aia nu s medici.medicina se face din plare din pasiune.nu te faci doctor ca stii ca o s aprimesti atentii si o sa iei bani la operatii.in fine nici nu mi place ca un om care vindeca oameni sa aibe salariu 15 milioane.as zice ca un 30 40 ar fi corect.dar nu s eu la putere si nu pot face nimic.
invatamantul e mai prost ca inainte de revolutie.
profesori lucreaza pe 8 9 milioane.sa fim seriosi .normal ca trece elevii pe banda rulanta ,si aia nu stiu nici cum ai cheama. de aia am ajuns asa.cu emo cu droguri cu etc.
as da orice sa dau timpul inapoi sa salvez oamenii aia care au murit ca sa avem noi de toate acuma...ei nu au vrut sa avem de toate astia din buc si astia de la orase mai descurcareti
au murit cu speranta ca ne va fi bine la toti.nu la unii .care traiesc din spagi din cadouri din diurne din ce dracu maii au aia pe sus pe acolo...de nenorociti ce sunt
nu trebuia sa moara atatia oameni ca sa ai tu sau eu sau alti de unde alege.altu a fost scopul.....ca egoisti, suntem toti asta e clar. si pe cei care au acum 20 de ani....nu prea i intereseaza ca tu si eu am avut copilarie nefericita sau fericita sau parinti tristi
crezi ca e ceva diferit in afara ca ai carrefour si supermarket la bloc.esti fericita ca au murit aia sa ai de unde alege????daca scot astea din peisaj raman ACEI MORTI SI ACESTI 20 DE ANI PIERDUTI .PUNCT.
eu stiu cum a fost familia mea cand a murit prostu ala ca sa aveti unii de unde alege si stiu cand mai plange bunica mea si maica mea dupa el. tu stii cum e?sa stii ca copilul a murit degeaba???sau pt a avea altii de unde alege nike puma reebok cosmote dialog vodafone pepsi cola sprite bmw mercedes audi....eu zic ca nici macar un caine nu merita sa moara ca sa avem de unde alege.dar superficialitatea si egoismul romanului e in cote alarmante,la maxim
ne a interesat intotdeauna sa ne fie bine noua si rudelor noatre.poate. in rest vecinu poa sa moara...fuck fuck pt ce a murit prostul ala la 24 de ani.....superb

sa ma fu. in ea de tara
TiL
ieeeiii, am de unde alege.
Am intrat si eu in carrefour ieri, doar pt ca eram in trecere, luam costumul de la curatat.

Mi-am umplut cosul cu vin de jidvei, beciul domnesc, lapte romanesc si alt cos cu biscuiti de Dobrogea. Pacat ca in comunism nu aveam posibilitatea sa ma infrupt chiar atat de mult cu ele, chiar daca sunt romanesti, dar tot pacat e ca suntem bombardati cu tot felul de rahaturi de afara. Vin "BORDEAUX" la 9 lei sticla, aproape la fel de ieftin ca vinul de Sarica Niculitel din raftul alaturat, facut la 10 km de casa mea, la tara. Cat de bun poate sa fie bordo-ul la pretul ala?

Sau poate sunt eu mai taran si resping chestiile rafinate pe care mi le ofera piata noastra capitalista. Cum ar fi perne, pilote, asternuturi 100% poliester, care te zgaraie cand stai pe ele si care te sufoca, etc

Are si capitalismul partile lui bune, nu degeaba injura tata la fiecare telejurnal (bine, el injura in continuare si capitalismul, mai abitir decat comunismul). Eu eram prea mic pe-atunci ca sa constientizez cat de bine/rau era. Imi placea ca aveam ligheanul plin cu napolitane de-alea cat pachetul de tigari si mancam cat puteam, fara sa ma vada mama.

Nu prea inteleg de ce jumate din bucurestiul asta trebuie sa fie acoperit de spatii comerciale: hypermarket-uri si malluri.
Zom
interceptor, daca in '89 unii au murit, au facut-o pentru ca nu le era bine. daca ar fi fost fericiti ar fi stat acasa, sau cuminti in rand aplaudand. dar pentru ca nu le era bine, au murit. daca au murit sau nu degeaba, asta este alta discutie. intreaba-te de ce au fost acolo in primul rand. si maica-mea a fost. a avut noroc sa ajunga acasa. atat.
INTERCEPTOR
in concluzie ne e bine si gata.e altii nu au fost asa norocosi.cine sa mai iasa?/ala care nu are nici bani de paine.ce sa faca sa vina la bucuresti sa tipe cand trec aia cu amg uri pe victoriei
le e mult mai bine la unii care au combinatii si fura.si banuiesc ca stii si tu ca mare parte tot saraci sunt.eu injur in numele lor.tu aparai pe cei care e bine si manaca seminte pe strada si fura de la tine de la mine de pe masina ta a mea a lu x.interceptor saluta toti oameni care le e bine si nu mai sunt in prumul rand.
ma f pe el de bordo si de pilote de plastic si de milja si cacat
am o plapuma facuta de mamaie si tare bine e in ea..

caut si eu produse romanesti prin magazile mari
dar sunt prea putine
tot e magazin mare duce bani afara
milioane de euro pleaca prin latuirile astea afara
da na
mai avem x nr de locrui de munca
si totusi nu pt asta a fost mama ta acolo.respect pt ea.poate o sa ti spuna ea dece a fost acolo
.ca sigur erai prea mica sa intelegi atunci.acum ca i e bine sau rau ea si a facut datoria.noi ne am culcat pe alea de poliester de la chinezi si ne e bine.nu pot sa zic ca mi e rau .dar ma agit pt aia care chiar le e rau.si care i am vazut si i am simtit.ca de bine de rau eu mai traiesc. da la tara ce aud si ce vad.....ma sperie
ma duc rar ca altfel as fi innebunit
Zom
nu laud ce se intampla. clar nu e ce trebuie si ce s-a vrut. aveam 17 ani atunci, cred ca eram destul de mare ca sa inteleg si sa simt ce era. ne-a fost greu. mie si acum mi-e greu. am incercat sa fac ce am putut: sa ajut pe cine mi-a solicitat ajutorul, si uneori sa ii ajut cu forta pe cei care nu au cerut. am incercat sa fiu un medic din ala cu halat fara buzunare. si n-am din ce trai. concluzia? bye-bye romania. mai am vreo 3 saptamani si nu mai am rabdare. asta e solutia mea. pentru mine. imi pare rau pentru ce se intampla, imi pare rau pentru cei care raman sa se chinuie in continuare. eu nu vad nimic bun in urmatorii 20 de ani. nu stiu ce s-ar putea face ca sa fie bine. de fapt, solutia ar fi una singura, dar nu se poate spune public.

imi pare rau ca simti ce simti interceptore, si eu simt la fel. am ajuns la limita depresiei si am hotarat (nu cu inima usoara) sa fac ce e mai bine pentru mine.
INTERCEPTOR
si eu simt la fel
as pleca instant
insa nu stiu cat d ebine m as simtit intr e straini
bien nu mi e .asta e clar.dar nic muritor de foame nu sunt.anu asta
sa vad de la anu .ca boc mareste impozite si tot ce se poate mari
.dar ..trebuia sa fi ramas eu in germania cand ma rugat fata aia si aproape plangea.....eu nu m am incapatanat sa vin aici sa stau ca bou si sa fiu sclav pt bani ca sa pot trai de pe ai pe mainei si sa nu am datorii
trebuia sa fi ramas si in franta.ca si acolo era super...da nu prea mi place ca erau dementi rau aia de acolo
insa acum vad ca tot raul care l vedeam eu laalte tari e de fapt in tara noastra.
si ai dreptate sub 10 ani nu se poate schimba nimic.pt ca inca ei trebuie sa mai fure.si cand nu o sa mai aibe ce o sa fie nevoiti sa faca ceva pt tara ca sa mai aibe si dupa aia ce fura.deocamdata se fac niste combinatii si se fura bani de nu se poate.sooo fuck them all/.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.