Bine... inca o data incerc sa iti demonstrez ca am dreptate .
De data asta am facut o schema.
Se dau aceiasi coeficienti de franare dintre roata MARE si sol si dintre roata mica si sol; la fel si dintre discuri si placute...
In cazul de fata automobilul se deplaseaza spre stanga DATORITA fortei de frecare dintre cauciuc si asfalt. Asta e pentru cine nu stia. De aceea pe gheata nu poti pleca la fel de repede ca de pe asfalt.
Deci cand automobilul se deplaseaza spre stanga forta de tractiune este orientata spre dreapta iar forta de frecare spre stanga. Si astfel automobilul se deplaseaza .

Cand franezi cuplul de franare este orientat spre stanga iar forta de frecare te incetineste. Invers ca atunci cand autovehiculul e in accelerare .
Pana aici e simplu si logic .
Tu daca vrei sa imprimi o decelerare cat mai mare a masinii trebuie ca practic Ff sa fie cat mai mare . Dar practic Ff' te incetineste. Adica degeaba ai tu frane super-bune pe gheata, pentru ca Ff' pe gheata va fi foarte mic si masina nu va decelera foarte repede .
Clar pana aici ?
Ff creeaza un cuplu : Ff x D . Cuplul acesta "M" trebuie "invins" de catre cuplul creat dintre placute si discuri notat "m" .
Daca cuplul m este mic ( de exemplu apesi frana foarte usor ) atunci si cuplul M va fi mic si prin urmare masina va avea o decelerare mica .
Daca realizezi un cuplu foarte mare ( apesi pedala pana la fund ) atunci cuplul va fi foarte mare, Ff va fi foarte mare, roata se va bloca .
ok ?
Acum urmeaza comparatia dintre cele 2 roti .
La roata mica bratul fortei dintre placute si disc este aproape la fel de mare ( numai in desen

) ca bratul fortei dintre cauciuc si asfalt, sa zicem spre exemplu 1/2 .
Deci drept urmare pentru a realiza o forta de franare de 400 dintre guma si roata, forta de franare ce trebuie aplicata pe disc ( Fd ) va fi 400x 2/1 = 800 .
Acum dam jos roata mica si o montam pe cea mare . Raportul respectiv se schimba, sa zicem ca ajunge la 1/3 .
Vrem sa franam cu Ff=400, la fel ca in cazul precedent. Acum va trebuie sa ajungem la un Fd= 400 x 3/1 = 1200 .
Adica pentru a frana la fel ca cu roata mica, la roata mare trebuie sa aplicam o forta mai mare pe disc, adica sa apasam mai tare pe pedala de frana, adica presiune mai mare, adica caldura mai multa, adica discurile se vor incalzi mai repede, adica vom ramane fara frane mai repede .
Acum sper ca am lamurit problema.
Daca nici acum nu intelegi/nu ma crezi... cere-i un profesor de fizica sa iti explice.