QUOTE (jaffar)
si care ar fi explicatia ?
Cred ca eroarea consta in a considera gheata drept fluid.
Daca vorbim de un fluid (apa, sau lichidul de frana, etc.), da, este normal, presiunea se transmite in intreaga masa, iar din recipientul care il contine va "ceda" componenta cea mai slaba (in cazul nostru, dopurile din bloc).
Numai ca gheata este, practic, un model fizic la limita dintre solide si fluide. Depinde in ce parte a blocului incepe procesul de inghetare, cum incepe si daca nu cumva sunt mai multe zone de incepere a inghetului. Daca se nimereste ca sa fie pe aproape de un "dop" din bloc, sunt sanse bune ca dopul sa fie impins in afara. Dar sunt multe cazuri in care asta nu se intampla.
Exemplu similar: de ce se formeaza dopuri de gheata intr-un furtun care inca are multa apa in si a fost uitat afara in ger? Furtunul este deschis la ambele capete, dar totusi este posibil sa inghete pe alocuri si sa formeze dopuri care il crapa.
Eu am avut mereu o banuiala ca acele dopuri din bloc au rol dublu: pe langa cel cunoscut (reducerea sanselor de a se sparge blocul cand ingheata lichidul de racire in el), cred ca acele gauri sunt folosite in procesul de turnare / masinare a blocului - in special la blocurile cu cilindri turnati. E doar o banuiala...