QUOTE (io`s @ Mar 6 2008, 11:54 PM)

vb serios? ... poate nu stiu eu bine?! am sa ma mai interesez
Nu vorbesc serios. Eram sarcastic.
Pe vremuri, cand nu exista benzina fara plumb, era benzina 'normal' si 'super'. Diferenta era cifra octanica.
Orice masina cu compresie ridicate (printe ele multe BMW-uri) au folosit intotdeuna benzina cu cifra octanica ridicate. BMW 2002 tii din 71-72 avea un raport de compresie 10:1, si nu merge decat cu benzina cu cifra octanica mare.
Apoi au aparut masinile cu sonde lambda si benzina fara plumb.
Discutia daca masinile conceput pentru benzina cu plumb merg si cu fara, sunt multe. Din cat am observat depinde de materiale folosite in motor, mai ales supape si scaune supapelor. Tin minte ca Olandezi, care multi din iei nu tinau cont de ce fel de benzina au folosit, numai sa fie cat mai ieftin, care era fara plumb, ca era subventionat de stat, mai aveau probleme cu masini frantuzesti si VW boscute dupa zeci de mii de km, din cauza ca s-au stricat supapele. Solutia atunci este chiulasa rk cu supapele si scaunele din material rezistent la temperaturi mai mari. Se pare ca plumbul din benzina se depune pe supape si asa au racire mai bine. Cu benzina fara plumb, asta lipseste.
Pe forumul Olandez de BMW 2002, unde o gramada de oameni merg cu GPL sau benzina fara plumb, nu am auzit de probleme cu chiulasa. Se pare ca materiale folosite de BMW sunt destul de rezistent.
Ce mai am abservat eu, e ca daca dai foc la benzina fara plumb, arde mult mai rapid si agresiv decat benzina cu plumb. Dar asta poate e o observatia gresita.