florin83, probabil ca ai deschis acest topic plecand de la
discutia privind suspensia de pe BMW E36.
Pe scurt, un dezavantaj semnificativ al suspensiei "semi-trailing" (pe care o intalnesti la BMW E12, E21, E23, E24, E28, E30, E32, E34 si unele versiuni de E36: Compact + Z3) este faptul ca, atunci cand suspensia "lucreaza", rotile din spate isi modifica unghiurile de cadere si convergenta, precum si ecartamentul (distanta intre punctele de contact cu solul a rotilor de pe puntea spate).
Un efect nedorit este, de exemplu, atunci cand una din rotile din spate trece peste o groapa sau un damb in sosea, in timp ce cealalta continua sa ruleze pe drum "drept".
Roata care da in groapa / suie dambul coboara, respectiv urca. Din specificul suspensiei semi-trailing, asta duce la modificarea ecartamentului. Spatele masinii tinde sa urmeze directia punctului median de pe linia ce uneste punctele de contact ale pneurilor spate cu solul. Acel punct median insa s-a deplasat spre stanga sau spre dreapta, in functie de modul in care s-a modificat ecartamentul. Deci, spatele "pleaca" putin in lateral.
La viteza mare, daca esti in linie dreapta, mare lucru nu ti se intampla, masina se duce de spate lateral, apoi isi revine imediat de ai trecut de groapa / damb. Dar, daca esti in curba, efectul poate fi mult mai neplacut.
Am patit-o pe pielea mea cand ma duceam la mare, in 2002, pe "vechiul" drum (pe la Lehliu). Era o usoara curba la stanga, aveam cca. 140 Km/h, cand roata din spate dreapta a "gasit" o adancitura in asfalt (nu o groapa, ci o zona de asfalt lasata). Spatele a plecat brusc spre exterior, apoi a revenit inapoi, si a reluat aderenta cu un "scart" de pneuri care s-a auzit bine de tot.
Foarte putin a lipsit sa nu pierd controlul - denivelarea ceva mai adanca sau mai lunga, viteza ceva mai mare, sau pneurile mai inguste).
Deci, desi suspensia semi-trailing are farmecul ei, acest farmec provine de regula tocmai din limitele sale. ar, in situatii critice, aceste limite te pot costa enorm.
Later edit: am adaugat si E30 - tocmai pe el il uitasem.