QUOTE (Shark @ Jan 5 2009, 02:37 AM)

Ok, atunci mai detaliez.
In mod normal alternatorul oricarei masini furnizeaza o tensiune sinusoidala, redresata apoi cu diodele redresoare specifice de pe el. De obicei bobinajele alternatoarelor moderne sunt facute in asa fel incat genereaza nu una ci trei unde cu un anumit defazaj intre ele. Daca ai pune un osciloscop pe iesirea de la alternator ai vedea acolo niste unde ca niste onduleuri destul de ample (in functie de alternator), la care maximul creste uneori cu mult peste 16v. Mai mult, amplitudinea undelor variaza cu turatia motorului, cu cat motorul e mai turat, amplitudinea e mai mare.
Asta este rau pentru orice sistem electronic. Sistemele auto functioneaza de obicei cu tensiune DC, constanta, ca o linie dreapta (pe osciloscop). Variatiile de tensiune sunt cel mai rau lucru posibil pentru electronice.
In plus, pe langa alternator mai sunt si alte sisteme electrice, motoare, etc, intr-un cuvant inductori. Cand acestea pornesc creeaza in sistem niste varfuri de tensiune foarte scurte dar uriase ca valoare (uneori sute de volti). Astea sunt cele mai bune distrugatoare de electronice.
Singurul dispozitiv care se impotriveste aceste "jungle" de tensiuni este bateria. Atunci cand tensiunea din sistem creste (peste tensiunea ei nominala) ea absoarbe energia respectiva (prin incarcare) si in acest fel filtreaza varfurile de tensiune.
Invers e la fel, cand tensiunea din sistem scade sub tesniunea nominala (de ex. fiecare "gol" de unda a alternatorului) bateria suplineste lipsa de tensiune din energia ei interna (prin descarcare). Deci ea actioneaza exact ca amortizorul la suspensie. Spuneam ca ea are aceasta "inertie" enorma (nu stiu cum sa-i zic altfel) pentru e capabila sa absoarba socuri de tensiune extrem de mari, care ar carboniza instantaneu multe componente electronice.
Astfel, prin acest mod de functionare, bateria este principalul protector electric al unei masini.
Sigur ca la masinile mai vechi, in special la cele cu carburator, sistemele electronice lipseau cu desavarsire, singurele componente indispensabile (electrice) erau bujiile, asa ca nu prea conta daca scoteai bateria. Varfurile de tensiune nu prea aveau ce sa arda. La masinile cu injectie insa se schimba povestea. Cu cat e mai noua masina si are un sistem electronic mai performant, cu atat e mai sensibila la variatiile de tensiune.
Cam asta ar fi in cateva cuvinte. Poti cauta si pe net, toata lumea interzice manevrea asta de decuplare a bateriei in timpul mersului. Uite si aici:
http://jgdarden.com/batteryfaq/carfaq14.htm#testDaca vrei, poti citi mai multe despre toate treburile astea aici:
http://www.batteryfaq.org/. Asta este, cred eu, cel mai tare site in domeniu.
Iar daca tu zici ca ai venit fara baterie 14km evident ca te cred si in plus te felicit (cu ambele maini); ai fost extrem de baftos daca nu s-a ars nimic.
variatiile ajung si la 18 volti pe alternator.
exista 4 diode pe alternator care au rolul de a transforma tensiunea din AC in DC si cateva rezistente si tranzistori/tiristori(depinde de alternator) care stabilizeaza tensiunea.
iar bateria se comporta ca un condensator, nu ca un amortizor de tensiune, in rest cam asa se comporta, cum spui tu.
in exemplul dat de mine, cu motorul pornit, deci in relanti, daca iei plusul de la baterie pentru cateva secunde, te asigur ca nu se arde nimic, iar daca motorul se va opri, atunci alternatorul nu functioneaza. in acest sens am spus ca masina functioneaza si fara baterie, nu la modul la care l-ai inteles tu.
in legatura cu variatile de tensiune din masina, te inseli, ele nu depasesc 18 volti, nici daca se arde modulul stabilizator de incarcare al bateriei, iar componentele auto sunt astfel concepute sa suporte tensiuni care depasesc chiar 20 de volti, deci nu se vor arde.
daca vrei neaparat, cand ai drum pe la Sibiu ma anunti si iti fac test pe viu la masina mea.
deja suntem offtopic si nu facem decat sa il incurcam pe cel ce a deschis topicul.
acum ontopic, sa o luam de la inceput.
bateria se consuma din mai multe motive:
1. cand aceasta nu mai este in parametrii normali de functionare(veche)
2. cand alternatorul nu incarca
3. cand exista un consumator conectat la ea
1. incearca o proba cu alta baterie noua
2. verifica tensiunea de incarcare, punand un aparat de masura pe bornele bateriei. la relanti ai o tensiune, in sarcina tensiunea trebuie sa fie mai mare.
3. cel mai frecvent consumator este casetofonul montat incorect, alimentat direct la baterie cu firul galben si el rosu(galben 12v, rosu contact). verifica daca in portbagaj ramane becul aprins.