QUOTE (mertan)
io am vazut la e28 parca e pe mijloc totba.
QUOTE (jaffar)
exact. si nu te-ai intrebat de ce ?
La modelele mai vechi (proiectate pana in anii '80 cel tarziu), cred ca aveau in vedere doi factori: design-ul si spatiul disponibil. La modelele mai recente, cred ca au capatat o importanta mai mare caracteristicile tehnice ale traseului de evacuare.
La E28, traseul de evacuare pleaca din dreapta masinii (toate E28-urile au motoare in linie cu evacuarea pe dreapta), trece paralel cu cutia de viteze, apoi "se muta" de-a lungul axei longitudinale a masinii, paralel (si sub) cardan, dupa care se duce iar putin dreapta, sa evite diferentialul, apoi o ia iar pe mijloc, printre rezervor si locasul rotii de rezerva, pentru a iesi in mijlocul barei spate.
E28 este o caroserie cu un design care nu exceleaza. Multi o considera chiar urata. Dar faptul ca esapamentul iese in mijloc mi se pare unul dintre cele mai interesante aspecte ale design-ului acestei masini, care o particularizeaza si ii dau chiar o tenta sportiva.
Mai auzisem de la cineva, cu multi ani in urma, o teorie privind partea masinii unde "iese" capatul evacuarii. Anume ca, in tarile in care se circula pe dreapta, evacuarea iese de regula in stanga, respectiv, in tarile in care se circula pe stanga, evacuarea iese de regula in dreapta.
Motivatia ar fi indepartarea cat mai mult posibil a evacuarii de pietoni. Teoria pare sa aiba sens, dar cred ca este mai degraba o speculatie.