QUOTE (sierra1771 @ Jan 6 2008, 02:21 AM)

daca ai doua maini stangi probabil e greu...eu personal am dat...stiu care e prezonul de la roata si stiu si ca e mai dur ca lemnul....ideea e ca daca sti sa dai o gaura in metal...adica in fier,otel etc poti sa scoti prezonul ala foarte usor...mai mult de atit nu mai zic...am patit-o si eu...si spun ce am facut...daca unora dintre noi li se pare foarte greu sau imposibil sa dai o gaura si un filet intr-un prezon asta nu mai e problema mea...
p.s : cei care au doua maini stangi sau care au degetele rare presupun ca ar fi mai bine sa nu mai dea sfaturi practice....
.gif)
e greu , se pare si pt cei care au cunostinte tehnice capatate la terasa , la o bere...
1 . sensul de infiletare al prezonului este cel orar privind din exterior spre axa longitudinala a masinii
2 . sensul de invirtire al burghielor uzuale pt metale este spre dreapta , adica acelasi
3 . daca incerci sa dai gaura in acest mod nu reusesti decit sa infiletezi mai adinc partea de prezon rupta {vezi ca mai sus l-am intrebat daca e vreo parte de filet rupta in asa fel sa tina prezonul pe loc...)
4 . daca vrei sa folosesti varianta cu bormasina trb sa ai una cu 2 sensuri si burghie speciale , "pe stinga"
dupa ce dai gaura , folosesti un extractor de suruburi / prezoane ca doar de asta s-au inventat...
5 . deja , daca prezoanele au fost curatate periodic , sint sanse mari sa inceapa sa se desurubeze in timpul operatiei de gaurire deoarece forta de aschiere e mai mare decit forta de frecare de pe suprafata filetului...(asta daca ai ales diametrul burghiului cum trb...)
6 . este inutil sa folosesti intr-o pozitie incomoda si doar pt o singura data , cu riscurile evidente de a-l distruge , un tarod pe stinga ,destul de rar dealtfel , mai ales ca trb sa dai gaura suficient de adinca , asta chiar daca ai avea tarod "universal" dar de fund de gaura , probabilitatea de a-l avea la dimensiunea ceruta e cam scazuta...si ar trb sa ai un surub pt tarodul respectiv de o duritate mult mai mare decit a prezonului ,care nu-i nici el de mamaliga...ca nu-i de logan...
asta , asa , ca sa lamurim si colegii care au mai putina experienta in domeniu ( dar vor sa capete cunostinte practice reale , viabile , pe care sa le poata folosi in realitate ) si ar putea lua de bune unele posturi facute doar de dragul de a fi facute...
PS :sint perfect de acord cu "ps"-ul tau...sa inteleg ca pina la urma t-i l-ai insusit?...