CAT
Jul 24 2006, 04:31 PM
cum se stabileste ca sunt probleme cu debitmetrul de aer? care sunt simptomele?
dust
Jul 24 2006, 06:25 PM
sunt multe... spune ce probleme ai si iti spunem noi daca e sau nu debitmetru...
CAT
Jul 24 2006, 06:34 PM
ceva idei as avea si eu
intrebarea e pusa in speranta ca cineva va veni sa imi serveasca raspunsul pe tava

evident e imposibil
simptomele care ma duc cu gandul la debitmetru ar fi fluctuatiile de putere in mers si un consum ceva mai ridicat decat de obicei ( nu cu mult)
desi masina are sub 90 000 km, cred ca ceva nu e in regula cu admisia de aer. suspectez debitmetrul sau vreo fisura pe unde ar putea trage aer fals. gresesc?
mentionez ca masina e E39 520 diesel si are schimbate toate filtrele, inclusiv motorina. scaderea de putere nu e majora, dar se simte.
dust
Jul 24 2006, 06:42 PM
adica iti pica masina in bot in mers? iti scade brusc turatia? "tuseste" motoru` ?
CAT
Jul 24 2006, 10:06 PM
frate dust, ce zici tu acolo is alte treburi :retard:
pai daca imi pica masina in bot, as mai fi avut eu liniste la ora asta?
turatia e constanta iar motorul nu "tuseste" de fapt nu inteleg ce vrei sa spui cu "tusea" respectiva... nu am mai auzit motoare "tusind" de pe vremea daciei di 83 a lu' taica-miu...
am spus ca masina e dieselsi are sub 90 de mii, asta ori merge ori nu, nu prea are cum sa "tuseasca". din ce intrebi tu s-ar zice ca suspectezi un motor pe moarte sau un amestec necorespunzator de carburant. nu e cazul.
cei care au mai condus masina nu observa diferentele de putere, dar mie mi se pare ca reactioneaza ca atunci cand ii pun o motorina slaba calitativ. desi nu se intampla, decat daca iau teapa pe la vreo benzinarie .
dar sigur nu este de la motorina , pt ca folosind aceeasi motorina masina are reprize bune sau slabe, dupa bunul ei plac.
precizez ca scaderea de putere probabil este undeva sub 10%. asta ar fi motivul care ma face sa cred ca e timpul pt un nou debitmetru.
as fi interesat sa aflu care e modalitatea de a verifica daca acesta e ok sau trebuie schimbat. presupun ca se fac niste masuratori...
dust
Jul 24 2006, 10:17 PM
mah daca numa tu o simti simti prost... nu te mai agita, "tuseste" adica se inneaca, bruscheaza... daca e sub 10% da-i pace... eventual curata debitmetrul altceva n-ai ce-i face iar sa iei altul... e pacat de bani, ai rabdare si vezi ce se mai intampla
CAT
Jul 24 2006, 10:43 PM
ah! mai e ceva!
uneori e mai lenesa la urcarea in ture. iar sub 2000 mi se pare ca se vede cel mai bine scaderea de putere, inainte de a intra turbina.
cred ca am sa ii scot mufa de la debitmetru sa vad daca are vreun efect. fac bine oare? :retard: se poate stica ceva? nu cred...
dust
Jul 24 2006, 10:49 PM
n-ai ce sa strici, scoate-o daca vrei dar nu cred ca o sa gasesti ceva acolo, scaderea de putere poate fi de la multe... dar curata si debitmetru, eventual cere cuiva care are masina ca a ta debitmetrul lui si vezi daca se comporta altfel...
CAT
Jul 24 2006, 11:06 PM
cred ca mai intai ma impusca in cap cineva si apoi incepe sa isi desfaca de pe masina

nu am cui sa ii cer sa imi dea un debitmetru pt probe.
ideea nu era sa gasesc ceva la mufa debitmetrului, ci sa vad cum merge masina fara el. o alta varianta la care ma gandesc ar fi posibilitatea de a fi intepenita tija actuatoare. desi nu am auzit de problema asta la bmw, dar pare destul de frecventa la vw.
cel mai rau e ca masina e inca in service, probabil va mai dura o saptamana pana sa o scot. astept de 2 saptamani un amarat de releu pt ventilator.
mertan
Jul 24 2006, 11:19 PM
auzi catalin.. daca faci un test? sa o puna pe tester?
CAT
Jul 24 2006, 11:26 PM
asta e varianta cea mai simpla si corecta. dar cred ca trebuie facut in mers... ??
SUPERBEC
Jul 25 2006, 01:23 AM
aceasta scadere de putere a aparut dupa ce ai lovit masina?
verifica tubulatura de la admisie mai intai, au tot felu de vacuumuri care influenteaza mersul si o testare este binevenita oricand
florin83
Jul 25 2006, 07:55 AM
QUOTE (CAT)
mentionez ca masina e E39 520 diesel
nu aveai 530d? :dis:
CAT
Jul 25 2006, 08:58 AM
as fi vrut eu sa fie 530 ...
CAT
Jul 25 2006, 09:00 AM
superbec- scaderea de putere s-a facut simtita putin inainte de accident. acum nu stiu daca mai e sau nu , dar daca tot e masina in service as vrea sa mai fac una si alta pe la ea.
florin83
Jul 25 2006, 10:13 AM
QUOTE (CAT)
as fi vrut eu sa fie 530 ... :)
puteam sa bag mana in foc ca tu aveai 530D :eek: :eek:
Darren
Jul 25 2006, 10:24 AM
Ia codul de pe debitmetru (sau cauta-l la bosch) si vezi ca si la mercedes exista acelasi model. Poate reusesti sa faci rost de unul sa testezi si sa vezi diferente (daca o sa fie diferente). Din pacate nu mai tin minte de la ce model de mercedes se potrivea.
CAT
Jul 25 2006, 10:29 AM
hm... de ce oare?
stiu ca au fost niste discutii pe forum cu rabanne in care am spus ca e vorba de 520D si parca erai si tu pe topicul ala.
l.e. - topicul e "Chiptuning - remapari si diagnoza via OBD !!"
oricum , nu stiu de ce dar ma simt flatat
CAT
Jul 25 2006, 10:31 AM
darren - stii cumva cum se face testul pt debitmetru, altfel decat prin comparatie cu altul?
Darren
Jul 25 2006, 11:16 AM
din cate stiu eu, debitmetru masoara debitul de aer.
Singurul test pe care poti sa-l faci (in teorie) este sa verifici daca el mai indica ceva sau nu. Corectitudinea masuratorilor efectuate de debitmetru ar trebui testate pe un stand specializat in asa ceva, in care integrezi debitmetrul si instalatia sa pompeze aer prin el (cunoscand exact debitul de aer trimis prin debitmetru), iar pe conectorul debitmetrului sa existe un dispozitiv care poate interpreta masuratorile respective si sa le compare cu debitul de aer trimis exact de catre aparatul de pompat.
Asa as testa eu in imaginatia mea un debitmetru. Cred ca doar bosch ar putea sa aiba asa ceva, dar nu cred ca in romania exista un stand de masurat debitmetrele (se merge mai mult pe ideea: "schimba-l, sa vedem cum merge". Daca cu noul debitmetru ti se pare ca merge mai bine, gata, e clar, vechiul debitmetru era stricat/indica eronat).
Cand o sa vad stand de masurat debitmetre in romania, inseamna ca bosch si-a adus si stand de masurat debitul injectoarelor (de-abia astept, pentru ca doar dupa ce masori debitul si forma jetului produs de un injector poti lua decizia daca il schimbi, sau il cureti, in functie de cum se raporteaza capacitatile lui actuale la specificatiile date de producator +/- marja acceptata de fabricantul motorului).
Rotti
Jul 25 2006, 11:35 AM
daca ii scoti mufa nu afli nimic, incearca sa testezi totusi debitmetrul tau pe alta masina, sau invers.
CAT
Jul 25 2006, 11:38 AM
din pacate ai dreptate
cei de la service mi-au spus ca "simt" si ei ca ar fi o problema cu debitmetrul de aer. dar nu vreau sa schimb piesa doar de dragul schimbarii, ci as vrea sa fiu oarecum convins ca asta trebuie facut.
evident ca nu exista nici un alt debitmetru in service, cu care sa fac comparatia. de fapt e un M5, dar nu stiu daca debitmetrele sunt la fel.
de stand pe care sa se masoare debitmetrul nici nu am indraznit sa intreb.
oricum, inca sunt interesat de simptomele specifice debitmetrului care nu functioneaza corespunzator.
Darren
Jul 25 2006, 12:00 PM
Codul debitmetrului pentru masina
BMW 5 (E39), 520 d
este
0 928 400 527 marca BOSCH. Pret la www.elitecat.cz este de: 847,50 RON
Nu ma pricep la ce defecte vizibile pot aparea cand debitmetrul nu indica corect. Banuiesc ca mersul motorului ar fi neregulat, iar daca debitmetrul nu ar mai raspunde deloc catre ECU, cred ca motorul ar trece pe sistem de avarie si ar merge aiurea (sau ar consuma mult).
Later edit: fa-ti curaj si intreaba la Bosch Romania daca in vreunul din service-urile Bosch exista stand de masurat debitmetrul sau injectoarele
SUPERBEC
Jul 25 2006, 09:45 PM
QUOTE (CAT)
oricum, inca sunt interesat de simptomele specifice debitmetrului care nu functioneaza corespunzator.
pai nu cred ca stie cineva de pe aici, f putine 2.0 diesel, eu am o vaga impresie ca debitmetrul la diezel nu influenteaza f mult mersul motorului.
dar daca masina chiar are 90k km si ai schimbat filtru de aer la timp nu cred ca are cum sa pice debitmetrul.. poate o turbina incarcata de funingine, un catalizator infundat, un wastegate care nu mai inchide bine... sunt atat de multe, debitmetrul ar fi printre ultimele pe lista mea.
dust
Jul 25 2006, 10:10 PM
pe katalizator as bate si eu... du-l la verificat ca sigur curat nu e...
George77
Jul 26 2006, 06:50 PM
Daca ai sa o duci la tester cel care se ocupa de asta iti poate spune daca airmass-ul tau furmizeaza date eronate sau nu,exista un mod dinamoc de masurare ,in romana se numeste :(valori reale)cel putin asa se numeste la BOSCH gama KTS,iar acolo poti vedea ce presiune face masina ta ,adica ce boost ai pe instalatie si ce masa de aer intra in motor iar in functie de turatie si de boost se poate afla daca airmass-ul se afla in limite acceptabile sau nu,asa ca ar trebui sa te duci la un tester iar daca cel care iti face toata operratia asta se pricepe va fi bine .si asa il poti pune pe el sa iti constate iar daca nu este airmass-ul nu are cum sa iti i-a banii pe el.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.