QUOTE (manole74)
Are loc motorul de E 34 pe E 28? Nu pun coada la topor, dar e bine de stiut inainte ce-ai de facut. Poate Robert ne va da o mana de ajutor.
Sorry, guys, am zero know-how de Diesel.
In principiu, nu cred sa fie vreo problema de spatiu, pentru a instala un M51 pe un E28. Lista de probleme de verificat (in ordinea descrescatoare a dificultatii) cred ca ar fi urmatoarea:
- Costul si birocratia RAR pentru a legaliza modificarea (asta pentru ca M51 nu a fost un motor instalat de BMW pe sasiu E28, deci ma astept sa va chinuie destul la omologare + noxe).
- Modificari la partea electrica - electrica motor, in primul rand, apoi legatura acesteia cu electrica masinii (trebuie sa mearga instrumentele de bord).
- Pozitionarea suportilor motorului (daca exista diferente intre M21 si M51, vor trebui fabricate niste adaptoare).
- Cutia de viteze (desi cred ca este foarte probabil ca sa se potriveasca cutia de viteze de pe M21 pe M51, si atunci tot ce inseamna transmisie este rezolvat. Dar, trebuie verificat inainte. Daca trebuie si cutie de M51, atunci urmatoarea grija este daca se potriveste cardanul).
- Pozitionarea intercooler-ului (pentru ca asta cred ca e scopul conversiei, sa aveti motorul de pe E34 525tds / E36 325tds, cel cu intercooler).
Totusi, cred ca as incepe cu ceea ce a sugerat
manole74: as monta (experimental) un intercooler pe motorul M21. E o modificare prea simpla, comparativ cu schimbarea motorului cu totul, pentru a nu fi testata.
Repet: tot ce am scris mai sus este doar teorie. Nu am facut asa ceva practic, deci nu am o experienta personala care poate fi replicata.
Pana cand apare cineva care sa fi efectuat o astfel de modificare si sa va spuna problemele specifice, sunteti pe teren virgin