QUOTE (barrriton)
a mai observat cineva "fenomenul"?
Eu cred ca nu este atat un fenomen care se intampla de la o zi la alta, cat unul care reprezinta acumularea in timp a nenumarate "sedinte de sablare".
Este tipic in special pentru masinile care se deplaseaza mai rapid decat media traficului, pe drumuri pline de praf si aglomerate (adica exact cum sunt practic toate drumurile din Romania).
Mergand mai repede decat traficul, esti mereu in "plasa" masinilor din fatza ta pe care le tot depasesti organizat. Praful ridicat de pneurile masinilor din fatza sableaza, incet-incet, parbrizul si farurile.
Cele mai dure "sedinte" de sablare sunt atunci cand mergi in spatele unor vehicule mari (camioane, autobuze, etc). Daca va concentrati putin, deseori chiar o sa auziti zgomotul specific al prafului / nisipului / whatever aruncat de masinile din fatza pe parbriz.
Pe ploaie, atunci cand nu a plouat destul incat sa se spele asfaltul, lucrurile sunt poate si mai grave. Masinile din fatza in arunca in parbriz un amestec de apa = mizerie, pe care apoi o mai si freci de geam cu stergatoarele.
In aceeasi stare sunt si parbrizul + farurile de la E28-ul meu.
Singura solutie: pastrarea unei distante cat mai mari fazta de masinile pe care le depasesti (mai usor cu depasirile "la aspiratie"

) Sigur, solutia are sens numai dupa ce ai schimbat parbrizul...
Da, poate si ploile acide sau mai stiu eu ce agenti de poluare din aer sa aibe un rol, dar tind totusi sa cred ca de fapt lucrurile se desfasoara pe timp mediu / lung.