Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cum masor capacitatea cilindrica a motorului?
BMWZone > BMW GENERAL > Intrebari si sfaturi despre BMW
user`02
Sunt tare curios cum se face asta. ...sau unde pot sa merg sa aflu cu exactitate cati cmc are.
Luminati-ma pls!!!
Robert
QUOTE (jaffar)
apoi aproximezi (mai e putin volum care ramine intre chiulasa si bloc).

Din cate stiu, capacitatea cilindrica se refera la volumul "maturat" de piston. Deci, daca ai valorile de alezaj x cursa, afli imediat capacitatea.
Nu conteaza volumul dintre chiulasa si bloc (acela este insa relevant atunci cand socotesti raportul de compresie).

De exemplu: la 535i motor M30, sunt 6 cilindri cu alezaj x cursa 92x86.
Avem: 92*92/4 * 86 * 3.14159 * 6 / 1000= 3430cmc, adica exact capacitatea cilindrica a motorului.

Alt exemplu: la 320i motor M52, sunt 6 cilindri alezaj x cursa 80x66.
Avem: 80*80/4 *66 * 3.14159 * 6 / 1000 = 1990cmc, deci iarasi iese calculul.

Important este sa luati in considerare suficient de multe zecimale pentru "PI".
Iulika0069
Hehe, acum imi pica insa o fisa: e capacitatea "teoretica", nu "practica" a motorului
Pentru ca cilindrii nu sunt niciodata toti la punctul mort inferior - in acelasi timp - cred ca ar fi "fair" sa se specifice "capacitatea cilindrica maxima" si "capacitatea cilindrica medie" smile.gif smile.gif
Darren
Cred ca aia medie e si maxima.. avand in vedere ca pistoanele nu-si schimba cursa unul fatza de altul.. ai aceeasi capacitate tot timpul. Din pacate nu e aia teoretica.
AA, pe aia teoretica o poti obtine daca rupi vibrochenul, sau bieletele biggrin.gif. Dar cred ca doar daca rupi vibrochenul o obtii pe aia teoretica din talon biggrin.gif.
Sorin
QUOTE (Darren)
Cred ca aia medie e si maxima.. avand in vedere ca pistoanele nu-si schimba cursa unul fatza de altul.. ai aceeasi capacitate tot timpul. Din pacate nu e aia teoretica.
AA, pe aia teoretica o poti obtine daca rupi vibrochenul, sau bieletele biggrin.gif. Dar cred ca doar daca rupi vibrochenul o obtii pe aia teoretica din talon biggrin.gif.

vreau si io sa rup o bieleta dar sa iasa o capacitate de 6700 cmc biggrin.gif
cristic
si io vreau sa rup .. sa am un motor de 10.000cmc dar sa consume cat unu' de 1.000 diesel biggrin.gif
COObra
cred ca totusi ar mai trebui adaugat si spatiul ocupat de camera de ardere din chiuloasa, ca daca ar urca pistonul pana suuuuuus de tot ar lovi supapa la evacuare. :eek:
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.