QUOTE (rollman)
MULTUMESC MULT
Pentru putin. De aceea suntem aici cu totii, sa schimbam informatii.
Cateva lucruri as vrea sa mai adaug:
- Marimea standard de roti pentru M5 E28 (deci, din fabrica) era jante 16"x7.5"ET20 cu pneuri 225/50x16. De aceea aceasta tipodimensiune este cea mai des folosita pentru E28.
- E28 are pasajele rotilor relativ inguste. Din aceasta cauza nu e foarte usor sa alegi un set de roti care sa se potriveasca fara probleme. Aceasta situatie nu se intampla, de exemplu, la E23 sau E24 (masini din aceeasi "era"), pentru ca acestea au pasajele rotilor mult mai largi.
-
Toate E28-urile pe care le stiu, sau despre care am discutat pe Net de-a lungul anilor, au o ciudatenie. Anume, spatiul intre peretele pneului si buza interioara a aripii spate este mai mic in stanga decat in dreapta. Mai exact, in spate, caroseria de E28 este putin "defazata" spre dreapta fata de punte. Vorbim de cativa mm, dar totusi este evident sesizabil.
Sunt curios, masoara si in cazul tau. Ar fi o mare surpriza ca la tine sa nu existe aceasta defazare.
Nimeni dintre cei cu care am abordat tema asta (unii sunt oameni cu ani si ani de experienta in spate) nu a stiut sa explice ciudatenia asta. Nimeni nu stie sa spuna daca asa au venit E28-urile din fabrica, sau defazare apare de-a lungul anilor.
Din cauza acestei defazari, grija cea mai mare este ca rotile noi sa nu atinga in buza interioara a aripii stanga spate. Daca in stanga spate e OK, sigur e OK si dreapta spate.
- Daca gasesti un set de roti care iti plac, dar dimensiunea este una "neortodoxa", verifica mai intai daca rotile se potrivesc in fatza (mai exact, sa nu atinga in amortizor). Daca nu se potrives cin fatza, nu sunt bune. Daca trec de acest "test", verifica apoi in stanga spate, daca nu ating in buza aripii (trebuie sa "incarci" suspensia ca sa urmaresti deplasarea in sus a rotii).
In cazul in care in spate atinge foarte putin in buza aripii, poti sa tai cca 4-5mm din aceasta buza fara nici o problema. Taierea se face cu flexul, pe interior. Dai apoi cu un deruginol bun si totul e in regula - nu se vede nimic din exterior.
Mai exista si alte metode, prin care castigi mai mult de 4-5mm, cum ar fi evazarea aripii spate. Eu nu iti recomand asa ceva.
- Exista si cazuri in care s-au montat roti late de 9", cu succes. Recomandarea mea insa este sa nu treci de 7.5" latime si nici de 16" diametru. Ar fi excelent sa ai ocazia sa probezi rotile (jante + pneuri) inainte sa le cumperi. Informatiile din postul meu de mai sus te rog sa le consideri orientative: dar proband poti fi 100% sigur ca rotile se potrivesc perfect.
- Ai grija la diferentele intre latimea rotilor inscrisa in talon si latimea rotilor pe care le cumperi. Politia a inceput sa o traga organizat, in cazul in care masina are roti mai late decat in talon. Este absurd sa ajungi sa fii hartuit de Politie, numai pentru ca sa ai pe masina niste roti "cool".
E absurd mai ales ca, dat fiind ca suspensia E28 e invechita, niste roti prea late nu te ajuta la nimic, decat ca te trezesti cu o groaza de tramlining (fenomenul prin care masina devina instabila lateral, urmand micile denivelari de pe drum). Repet, pe E28 este mai bine sa ai roti cu peretele lateral al pneului ceva mai inalt si latimea ceva mai ingusta, decat invers.
Este, de exemplu, de preferat un set de pneuri 205/55x16 de foarte buna calitate, decat un set de 225/50x16 de calitate medie, in conditiile in care conform talonului nu ai voie sa pui roti mai late de 205mm (repet, e un exemplu).